top of page
Zoeken

Zelf geurkaarsen maken, hoe doe je dat?

Bijgewerkt op: 16 okt. 2022

Vandaag delen wij onze tips over hoe je zelf geurkaarsen kunt maken. Het is makkelijk en vooral ook leuk om zelf kaarsen te maken! Alle materialen hiervoor kun je gemakkelijk online kopen of bij de lokale hobbywinkel. Wij branden wekelijks een geurkaars en kunnen nooit wachten om de volgende kaars aan te steken. Hou jij er ook zo van? Dan is dit vast wat voor jou!


Tip: als je het gemakkelijker vindt, bestaan er ook DIY kaarsen-maak-sets zoals deze.


Laten we eerst gaan kijken wat je allemaal nodig hebt:


Benodigdheden:

  • Natuurlijke kaarsen was

  • Lonten

  • Hittebestendig glas

  • Siliconen spatel

  • Saté-prikkers (iets om je lonten recht te houden)

  • grote pan

  • kleiner pannetje die in de grote pan past

  • Geur olie / etherische olie


Welke kaarsenwas voor je geurkaars?

Wij gebruiken raapzaad was. Dit is de meest duurzame was en zorgt ook nog eens voor een ontzettend goede geur verspreiding. voordeel: gemorste was kun je heel gemakkelijk met een heet sopje weer schoonmaken. Maar je zou ook kunnen kiezen voor kokos of soja was.


geurkaarsen kaarsenwas
Kies welke kaarsenwas je wilt gebruiken en weeg de juiste hoeveelheid af

Stap 1

Weeg de juiste hoeveelheid kaarsenwas af. Kaarsenwas in vaste vorm heeft een lagere dichtheid (90%) dan vloeibare wax. Om de juiste hoeveelheid was te verkrijgen, kun je simpelweg het volume van je kaarsenpotje vermenigvuldigen met 0.77. Dan heb je genoeg was om je pot voor 85% te vullen.


Bijvoorbeeld:

Wanneer je een glazen potje van 200 ml hebt, bereken je dit als volgt:


200 ml x 0.77 = 154 gram


154 gram is dus genoeg was om 1 potje van 200 ml af te vullen.Stap 2

Zorg er voor dat je potje klaar staat voordat je begint met het smelten van je was. De lont kun je met een dubbelzijdige sticker op de bodem van de pot vast plakken. Wanneer je geen stickers hebt, kun je ook een beetje gesmolten kaarsenwas gebruiken. Dip het einde van de lont hier in en plak het met behulp van de was in het potje. Onze ervaring is wel dat stickertjes steviger zijn en minder snel loslaten dan het gebruik van kaarsenwas.geurkaarsen DIY
Zet de potjes die je wilt afvullen van te voren klaar


Stap 3

Wij hebben een professionele dubbelwandige ketel waar je veel was tegelijk in kan laten smelten. Maar wanneer je hobby-matig een paar kaarsen wilt maken kun je dit het beste op het vuur doen. Vul de grote pan met een laagje water en verwarm dit. In deze pan doe je weer een kleiner pannetje met de kaarsenwas. Smelt de was au bain-marie in het pannetje en roer het zo nu en dan rustig door tot alle was gesmolten is.Stap 4

Geurkaarsen was gieten
Giet de was in een potje

Wanneer je een geurkaars wilt maken is het nu tijd om een lekkere geur olie toe te voegen.

Er zijn ontzettend veel lekkere geuren te verkrijgen, afhankelijk van wat je lekker vindt. Wij raden aan om tussen de 4 en 8% olie te gebruiken. Wij zelf houden van sterke geuren en doen er vaak wat meer in. Maar houd je van wat een meer subtiele geur dan zou je er wat minder in kunnen doen. Het is maar net wat je zelf lekker vindt! Roer 2 minuten lang zodat de olie zich goed met de kaarsenwas kan mengen. tip: zachtjes roeren is beter voor de was en het eindresultaatStap 5

Nu is het tijd om de was in het potje te gieten. Wacht hier niet te lang mee anders koelt het te veel af en begint de kaarsenwas weer te stollen. Ook hier geldt, giet voorzichtig! Een manier om je lonten recht te houden is het gebruiken van saté-prikkers. Je kunt de lont tussen 2 prikkers vast zetten of je kunt de lont om een satéprikker of ijsco-stokje heen rollen.


geurkaarsen stollen
Geef de geurkaarsen de tijd om te stollen


Stap 6

En klaar zijn je geurkaarsen! Nog even geduld en dan kun je de kaars aansteken. Laat de kaars bij gebruik van een natuurlijke was (zoals raapzaad) minstens 8 uur stollen voordat je hem aansteekt. Gebruik je paraffine, dan heeft de kaars langer nodig, namelijk 24 uur.


Geniet van je zelf gemaakte kaars!36 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page