top of page
Zoeken

Oma weet raad: kaarsvet verwijderen


STOP, DROP en doe even helemaal niks! Je laat het kaarsvet in de meeste gevallen het best stollen voordat je probeert de gemorste was te verwijderen. Mors je op vloerbedekking of een leren bank, dan verwijder je het vet het liefst zo snel mogelijk. Zo voorkom je dat het vet een vlek achterlaat.


Interessant: Raadzaadwas is een subtiele was, die zeer makkelijk te verwijderen is. Meestal voldoet wat warm water en een doekje bij het verwijderen van gemorste was. Nog een reden waarom wij zo’n fan zijn van raapzaadwas!


kandelaar kaars druipt was

Kaarsvet uit kleding


Komt er kaarsvet op je kleding terecht, dan hoef je niet meteen afscheid te nemen van je favo bloesje. Het strijkijzer is de redder in nood! Leg het kledingstuk op de strijkplank met onder de vlek een stuk keukenpapier. Bovenop de vlek leg je een stuk bakpapier en hier strijk je overheen. Het vet trekt in het keuken -en bakpapier. Magie!


Je kunt het kledingstuk ook in de vriezer leggen, het vet komt zo sneller los. Blijft er nog een vlek achter na het verwarmen of bevriezen van de kaarsvet, leg dan je kledingstuk in warm water of doe deze direct in de wasmachine!

Kaarsvet uit hout


Kaarsvet trekt sneller in hout. Verwijder het gestolde gedeelte eerst met een stomp mes of bijvoorbeeld met een bankpasje. Hierna verwarm je het kaarsvet weer. Hiervoor kun je het beste een föhn gebruiken. Eenmaal zacht kun je met een stuk keukenpapier de vetvlek met gemak verwijderen. Blijft er toch nog een vlek achter, maak het dan schoon met wat spiritus of een ontvetter.


kaarsvet verwijderen vloerkleed

Kaarsvet uit tapijt


Je brandende kaars valt om en al het kaarsvet eindigt op je vloerkleed. Mama Mia! Maar ook hier geen man overboord. Leg allereerst een zak met ijsblokjes op de gemorste oppervlakte. Zorg dat de kaarsenwas goed koud wordt, zodat je de was hierna gemakkelijk met je vingers kunt verwijderen. Dep hierna eventueel wat witte natuurazijn gemengd met water op de vlek (50/50 mix). Wat ook wonderen doet is baking soda. Meng de baking soda met water en plaats dit mengsel op de vlek. Laat dit opdrogen zodat je het vervolgens met de stofzuiger kunt opzuigen.


kaarsvet verwijderen

Kaarsvet uit leren bank


Vet uit een leren bank verwijder je met talkpoeder! Je wrijft de talkpoeder in draaiende bewegingen over de vlek. Laat dit zo'n twee uur intrekken. Verwijder vervolgens de talkpoeder en klaar is Kees! Is de vetvlek er nog niet helemaal uit? dan herhaal je het proces totdat de vlek helemaal verdwenen is!


Laat je weten in de comments of het gelukt is?

25 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page